About the Family Safety Center

The Department of General Services' Division of Sustainability is pleased to announce the opening of the Family Safety Center and Metro Nashville Police Headquarters. The new facility boasts many sustainable features outlined below, and has been submitted for LEED Silver.

The Family Safety Center, which is adjacent to the Metro Nashville Police Headquarters, provides critical resources for victims of domestic violence, sexual assault, and child abuse and is the largest of its kind in the U.S.

Family Safety Center ribbon cutting on March 7, 2019.
Mayor David Briley speaks before the crowd gathered for the ceremony.

Solar

This state-of-the-art facility features the largest rooftop solar system in Nashville with 864 solar panels, which will generate approximately 392,000 kWh of energy annually. The solar production is expected to offset the energy consumed by the entire facility by approximately 8% annually.

For January and February, solar generation offsets 8.2% of the energy consumed by the overall facility. With the buildings split apart, FSC's solar accounted for 12.5% of energy consumption, while the Police HQ's solar accounted for 6.3%. The percentages are likely to rise noticeably during the warmer months.

Sustainability Features

 

  1. A 302 kWh rooftop solar system consisting of 864 panels across the entire building offsets more than 8% of the building's annual energy cost annually.
  2. Window types and locations are designed to address occupant security and enhance the human experience. High performance reflective glazing limits visibility to sensitive activities and blocks unwanted heat gain, reducing internal air conditioning needs while providing access to daylight and preserve quality views for building occupants.
  3. Shared-use courtyard with native and drought tolerant plants reduce water demand for irrigation.
  4. 8 dual-port electric vehicle charging stations.
  5. Building characteristics and efficient systems contribute toward an annual energy cost savings of 22.6% compared to a baseline code compliant facility.
  6. Constructed using low-emitting paints, adhesives, sealants, and composite wood products.
  7. LED lighting fixtures minimize mercury content from traditional bulbs while providing comparable light quality.

Landscape Features & Native Plants

The peaceful courtyard is nestled between both facilities for employees and visitors to relax and enjoy the outdoors in a quiet setting. Here is a list of courtyard features:

 

  1. The largest bioretention area on the site is located in the central courtyard. This space is designed not only to treat stormwater but also to serve as an attractive gathering space.
  2. Bioretention areas are designed with special soils that allow for the percolation of rainwater into the ground while also supporting plant growth.
  3. Plants selected for bioretention areas must be able to withstand periods of saturation. Plants that are typically found in wetlands are often used in bioretention areas. An example is sedges which are grasslike plants. They are used in the bioretention area.
  4. Many of the plants used at the site are native to the region. Native plants sometimes have an advantage for survival because they are adapted to the regional climate and many of the pests and diseases that are found in the region.

Interior Features

In addition to the exterior sustainability features, the interior also includes several elements that enhance the work environment to support comfort and a healthy workplace for both the employee and visitor.

 

  1. Window types and locations were designed to address occupant security and enhance the human experience. High performance reflective glazing limits visibility to sensitive activities and blocks unwanted heat gain, reducing internal air conditioning needs, while strategic locations were designed to provide access to daylight and preserve quality views for building occupants.
  2. A glass "play prism" inside the Family Safety Center creates a unique safe-haven for children of clientele, allowing two-way visual connection helping diffuse stressful situations while providing staff with a constant reminder of their work's mission.
  3. Open stairwells promote physical activity and communication among staff and visitors - all while providing calming views to the internal courtyard and subtle movement of elements in the native inspired habitat.
  4. Situated on one of the highest points in the region, views to the exterior include the sweeping Nashville skyline and rolling hills in the distance. Promoting a healthy environment, an internal courtyard offers views of native vegetation functioning as bioretention, walkways made of wood and decomposed granite, and a place of respite free from nearby vehicle traffic noise.

Socket Interactive Kiosk

Our interactive kiosk at the Family Safety Center features fun and educational games for kids to play while waiting with their parents.